ÅOP

Realkreditlån, kassekredit, SU-lån, privatlån, banklån, huslån. Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige lånetyper, der findes på markedet. Den nemmeste løsning er dog ikke altid den billigste.

Låneuide unge

Forstå de "gode" tilbud

Det er utroligt vigtigt at kigge på ÅOP, når du skal tage et lån. 

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent, og tallet fortæller dig, hvad lånet samlet set kommer til at koste dig i form af fx administrations- og stiftelsesomkostninger og gebyrer såsom ekspeditionsgebyr, betalingsgebyr, dokumentgebyr såvel som månedlige eller årlige kontogebyrer. 

Det er lovpligtig for alle låneudbydere at oplyse ÅOP for alle typer lån og kreditter, så du som forbruger har mulighed for at sammenligne. 

En lav rente er ikke ensbetydende med en billig løsning. 
Når du ser på et lån, skal du derfor ikke udelukkende se på procenten, men også lånets ÅOP. 

Jo lavere ÅOP, jo billigere er lånet og omvendt. Men vær opmærksom på, at tilbagebetalingstiden er den samme for at få et retvisende indblik i prisen på lånet. 

Ofte stillede spørgsmål om at låne penge

Hvad er et lån? 

Et lån er penge, du låner af din bank eller en anden låneudbyder, såldes du får nogle penge i dag, som skal betales tilbage senere (oftest med en form for rente og gebyrer). Der findes mange forskellige lån, men de mest almindelige er SU lån, banklån, realkreditlån, forbrugslån/kviklån/kassekreditter. 

SU lån: Slår din SU og indtægterne fra for eksempel et fritidsjob ikke til, har du mulighed for at optage et lån i de måneder, hvor du får SU. Der løber renter på dit SU-lån, fra du optager det, og indtil det er tilbagebetalt, og du skal betale lånet tilbage i årene efter, du har afsluttet din uddannelse.

Banklån: Et banklån kommer i flere afskygninger (lån til bil, lån til indskud af lejlighed eller til fornyelse boligen und so weiter), men fælles for dem alle er, at du låner penge i samarbejde med din bank, som vurderer din betalingsevne før lånet godkendes. 

Vi tilbyder Connect Ung kunder gratis etablering på Jutlanderlån Ung op til 50.000 kroner og Jutlanderkonto Ung med kredit op til 50.000 kroner.

Her bliver du dog kreditvurderet grundigt, før vi giver grønt lys til at du kan låne pengene. Det er nemlig vigtigt, at din økonomi kan bære de økonomiske forandringer, som et lån medfører. 

Realkreditlån: Realkreditlånet er lån, som du tager for at finansiere et boligkøb. Du kan låne op til 80% af boligens værdi med et realkreditlån. Resten skal du selv finansiere - typisk via et boliglån i din bank. De færreste står med flere millioner på bankbogen, og derfor er det meget normalt at tage et realkreditlån til finansiering af huskøb.

Kviklån: Kviklån, SMS-lån, udvidet kassekredit, mikrolån er “hurtige” forbrugslån, du kan vælge at tage hos en låneudbyder. De løber typisk mellem 1 til 3 måneder, og skal altså betales af inden da. Kviklån er ofte mindre beløb i størrelsesordenen fra 500 kroner til 5.000 kroner - og helt uden kreditvurdering. Du kan altså ikke bruge et kviklån til at betale for et hus. Kviklån har tit en utrolig høj ÅOP og rente, og er derfor meget dyre lån som helst skal undgås, eller betales af meget hurtigt.

Hvorfor tage et lån?

Der kan være mange grunde til, at man vil tage et lån. Det kan være til at finansiere et bolig- eller bilkøb, til at dække en uforudset udgift eller til noget helt tredje. 

Ved at låne penge kan du indfri nogle af dine drømme.

Inden du tager et lån, er det dog vigtigt, at du sikrer dig, at du har råd til det; udover at tilbagebetale beløbet, kommer også renter og indimellem også gebyrer. 

Derfor skal du kigge godt og grundigt på din økonomi, inden du låner, for at vide, hvor meget du helt præcist kan betale hver måned, og i hvor lang tid. Hvis du låner penge - særligt de hurtige lån - uden at have et overblik over din økonomi først, kan du komme ud i økonomiske vanskeligheder og i værste fald ende i RKI som dårlig betaler. 

Tag en snak med din rådgiver, som kan hjælpe dig med at finde de lån, der matcher din økonomi. 

Kan jeg låne penge?

Når du ansøger om et lån, bliver du og din økonomi automatisk kreditvurderet. Det gør vi for at sikre, at du har råd til at betale lånet tilbage, og for at undgå, at lånet stiller dig i en dårlig økonomisk situation. 

Der er mange faktorer, som spiller ind, når du bliver kreditvurderet:

Er du i stand til at spare op? Får du betalt dine regninger hver måned? Har du styr på din kontostruktur (lønkonto, budgetkonto, opsparing m.m.)? Har du ikke  for meget overtræk?Har du en håndfuld andre lån, du ikke lige har fået afdraget på?

Jo bedre pengeadfærd, du udviser, des bedre er din chance for, at du kan låne penge.

Hvor meget kan jeg låne?

De beløb, du kan låne, kommer meget an på din kreditvurdering. 

Hvis du har en dårlig kreditvurdering (er du fx studerende uden opsparing, uden studiejob og med en dyr husleje) er det ikke sikkert, du kan låne særligt høje beløb. 

De faktorer, som blandt andet spiller ind på, hvor meget du kan låne for, er din løn, dine faste udgifter, din alder, din gæld og en lang række andre faktorer, der har en indflydelse.

Inden du låner, er det dog utrolig vigtigt, at du undersøger, hvor stort et lån du har råd til 

Hvorfor får jeg et nej?

Det kan ske, at du søger om et lån eller en kassekredit, og vi siger nej. 

Det kan sætte dig i en rigtig dum situation, fordi du skal bruge pengene her og nu - fx til et semester i udlandet i USA. 

Men vi siger desværre ikke nej uden at have en god grund;

I kreditvurderingen vurderer vi blandt andet dit rådighedsbeløb (hvor mange penge har du, når alle faste udgifter er betalt) og om du er registreret i RKI som dårlig betaler.

Hvis du får et afslag på at låne, skyldes det, at man i kreditvurderingen er nået frem til, at det vil være skadeligt for din økonomi, og du vil forgælde dig over evne, hvis du låner det ønskede beløb. 

Sådan forbereder du dig til dit første møde med din rådgiver

I mobilbank kan du sende en besked til din rådgiver, og aftale et møde. Du vælger emne og kategori, og så modtager du en mødeindkaldelse. 

Mødet tager typisk en hel til halvanden time, hvor I gennemgår din økonomi og snakker om dine behov og drømme. 

Inden mødet er det en god ide at undersøge lidt om det, du skal have hjælp til. Er du dybt forvirret, når det kommer til gebyrer, renters rente, realkreditlån og pension? Så tag en snak med din rådgiver om det. 

Forbered alle dine spørgsmål hjemmefra, og mail dem gerne til din rådgiver før mødet. Så kan din rådgiver forberede et grundigt og korrekt svar. 

På den måde får både du og din rådgiver det bedste ud af mødet:

Din rådgiver ved på forhånd, hvad I skal snakke om på mødet, og du går højest sandsynligt fra mødet med en følelse af, at du ved meget mere, end da du kom. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt