Sabbatår

Sabbatår

Hvad vil du, når du er færdig med din ungdomsuddannelse? 


Skal du have et sabbatår, hvor du rejser ud i verden med rygsæk eller arbejder og tjener penge? Eller vil du flytte direkte hjemmefra og gå i gang med næste skridt i livet?

Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du holder et sabbatår. 

Hvad laver du i dit sabbatår?

Hvis du arbejder i dit sabbatår

Vil du gerne arbejde i dit sabbatår?
Så skal du være opmærksom på både forskudsopgørelsen og feriepenge. 

Forskudsopgørelse

Du skal være opmærksom på, hvordan dine indtægter forandrer sig. Du skal registrere dine indtægter på forskudsopgørelsen, så du undgår et skattesmæk, når SKAT laver årsopgørelsen. 

Forskudsopgørelse er et estimat - en slags løbende budget over din indkomst og skat for året. Den viser din forventede indkomst, dit fradrag og den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat.

Hvis der sker ændringer i din økonomi (jobskifte, lønændringer, flytning m.m.), skal du rette forskudsopgørelsen, så du betaler den rigtige skat.

Du kan se og rette din forskudsopgørelse på skat.dk.

Hvis du ikke retter tallene, så bliver skatteberegningerne først reguleret, når året er omme, og du får din årsopgørelse. Og så kan du ende med at skulle betale en hulens masse penge tilbage i skat på én gang, fordi du har tjent mere end forventet og betalt for lidt i skat. Eller omvendt; at du får penge tilbage, fordi du har tjent mindre end forventet, og derfor betalt alt for meget i skat.

Når du retter din forskudsopgørelse, får du med det samme en ny forskudsopgørelse og et nyt skattekort. Dit nye skattekort bliver automatisk sendt til din arbejdsgiver eller andre udbetalere, som fx SU.

Hvis du vil se, hvad du faktisk har tjent, fået i fradrag og betalt i skat sidste år, finder du det i din årsopgørelse.

Kontakt Connect Ung for at blive guidet igennem forskudsopgørelsen, hvis det hele virker indviklet og besværligt.

Hvis du rejser i dit sabbatår

Vil du gerne rejse i dit sabbatår? 

Så har vi en tjekliste, du skal være opmærksom på. 

Betalingskort

Det er en god idé at medbringe to betalingskort, når du er afsted (i tilfælde af, at du mister det ene). Det kan fx være Visa/Dankort og MasterCard.

Opbevar dine kort (og kontanter) forskellige steder, så du ikke mister det hele samtidigt.

Har du ikke to betalingskort? Så kontakt din rådgiver. 

Valuta

Det kan være en fordel at have penge på lommen, når du ankommer til dit rejsemål. Heldigvis kan du som Connect Ung kunde veksle valuta helt gratis i Jutlander Bank, inden du tager afsted. 

Hvis du rejser til udviklingslande, kan det være en god ide at medbringe både lokal valuta og amerikanske dollars, da flere udviklingslande opslår priser i amerikanske dollars og veksler prisen i lokal valuta til en dårlig kurs.

Betalingsterminaler

Mange butikker og restauranter i udlandet tilbyder, at du kan betale i danske kroner med dit betalingskort.

Det er rart at få et overblik over, hvad du reelt betaler for dit måltid eller et par sko, men du får oftest en dårligere vekselkurs, når du afregner i danske kroner. Desuden kan butikken eller restauranten opkræve gebyr for at præsentere regningen i danske kroner.

Hævegrænse

Når du er afsted, kan du maksimalt hæve, hvad der svarer til 2.000 danske kroner, og hver gang du hæver, opkræves et gebyr.

Derfor kan det være en god ide at hæve det maksimale beløb og så opbevare pengene forskellige steder i tilfælde af lommetyve.

EU har indført et regulativ, hvor du nu kan hæve penge til samme gebyr som i Danmark, når du befinder dig i andre lande inden for EU. 

Rejsebudget

Du kan hurtigt komme til at bruge mange penge, når du rejser. Prøv at skrive ned, hvad du bruger penge på, så du kan se, hvor du måske skal spare.

Du kan eksempelvis prøve at lave mad selv eller spise som de lokale.

Rejseforsikring

Skal du på ferie i et EU-land, skal du huske dit blå sygesikringsbevis. Men det betyder ikke, at du kan undvære en rejseforsikring.

Det blå sygesikringsbevis dækker udgifter til nødvendige læge- og sygehusbehandlinger, men kun hvis behandleren er tilknyttet den offentlige sygesikring i det land, du opholder dig i. Hvis du skal behandles på et privathospital eller hjemtransporteres til Danmark, er der ingen dækning med det blå EU-sygesikringsbevis.

Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, så du er helgarderet, hvis du skulle komme til skade. 

Her skal du tage stilling til, om du skal have en almindelig rejseforsikring eller en årsrejseforsikring, som dækker dig på et ubegrænset antal rejser hele året rundt. 

NemID

Husk at hente NemID nøgle-app'en, så du let kan tilgå vigtige informationer, når du er afsted. 

eBoks

Husk at hente eBoks-app'en, så du let kan læse din digitale post med vigtige informationer. 

Skal du lave frivilligt arbejde, au pair eller workway? 

Vil du flytte til udlandet og udføre frivilligt arbejde, arbejde som au pair eller prøve kræfterne af med for eksempel workaway på et landbrug i Australien? 

Her finder du en huskeliste ved flytning til udlandet: 

Adresseændring

Hvis du er udrejst i mere end 6 måneder, skal du registreres i CPR-registret som "udrejst". Du anmelder tidligst din flytning 4 uger før og senest 5 dage efter.

Du registrerer dig digitalt her

SKAT

Du skal kontakte SKAT (7222 2892) og meddele din udrejse en uge efter fraflytningen og udrejsen. 

Den Danske Ambassade og Udenrigsministeriet

Lad dig registrere på Udenrigsministeriets Danskerliste og i Den Danske Ambassade i det land, du flytter til. 

Danskerlisten giver Udenrigsministeriet bedre mulighed for at sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig, hvis der opstår en alvorlig krise i det land, hvor du er. Det kan være større naturkatastrofer, politiske uroligheder eller terrorangreb.

NemID

Husk at hente NemID nøgle-app'en, så du let kan tilgå vigtige informationer, når du er afsted. 

eBoks

Husk at hente eBoks-app'en, så du let kan læse din digitale post med vigtige informationer. 

Husk opsparingen

Undgå unødvendige forbrugslån, som kan spænde ben for din fremtid;

Hvis du tager et sabbatår, er det en god ide at finde et arbejde, så du kan spare op - både til drømmen om et roadtrip gennem USA, men også til fremtiden på SU, som kan byde på udgifter til alt fra ferier til tandlægebesøg. 

Som Connect Ung kunde kan du helt gratis have et ubegrænset antal konti.

Du kan derfor lægge et budget, hvor du sikrer en post med opsparing til rejser og en post med opsparing til fremtiden. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt