Nyuddannet

Nyuddannet

Få styr på økonomien som nyuddannet

Du er netop udlært eller færdiguddannet og skal nu træde ind på arbejdsmarkedet. Med et fuldtidsjob ændrer din økonomi sig dramatisk.

Skal lønnen bruges på opsparing, afbetaling af SU-lån, ny bil eller bolig, et tandlægebesøg efter mange års forsømmelse under SU - eller noget helt andet?

Her guider vi dig igennem tilværelsen som nyuddannet. 

Giv besked til a-kassen

A-kassen er en arbejdsløshedskasse, som udbetaler dagpenge til dig, hvis du er arbejdsløs. Dermed kan du skifte kontanthjælpen ud med dagpenge, som er et noget højere beløb. 

Du skal som minimum have været medlem af en a-kasse i et år for at være berettiget til dagpenge fra den dag, du afslutter din uddannelse. Alternativt kan du først modtage dagpenge fra måneden efter, din uddannelse slutter. 

Senest 14 dage efter, du har fået karakter for din sidste eksamen, skal du ændre dit medlemskab fra studerende til nyuddannet/dimittend hos din a-kasse. 

Ud over dagpenge tilbyder a-kassen også jobsøgningskurser, karriererådgivning og målrettede kursusforløb, som du og din status som nyuddannet kan nyde godt af. 

Meld dig ind i en fagforening

Du kan med fordel melde dig ind i både en a-kasse og en fagforening. 

 A-kassen er en organisation, der tilbyder forsikring mod arbejdsløshed, mens fagforeningen er en forening, der arbejder for de bedst mulige løn- og arbejdsforhold for dig som lønmodtager.

Fagforeningens hovedopgave er altså at tage sig af dine vilkår som lønmodtager såsom problemer med løn, ansættelse, stress og så videre. Derfor kan din fagforening give dig kompetent vejledning inden for lønforhandling, jobtrivsel og meget, meget mere. 

Afvikling af gæld

Hvis du skal afvikle en gæld, så er det en god idé at afvikle den gæld, du betaler de højeste renter på.

Det dyreste lån er typisk et kviklån og derefter overtræk eller forbrugslån.

Din rådgiver står altid klar til at tage en snak, og sammen kan I finde ud af, hvordan du bedst betaler din gæld.

Nye budgetter

Efter mange år på SU, vil dine indtægter og udgifter ændre sig. 

Derfor skal du rette din forskudsopgørelse, så du undgår ubehagelige overraskelser. Uanset om du skal på dagpenge eller får fast løn, efter du har afsluttet studiet, er det en god idé at opdatere din forskudsopgørelse med de beløb, du regner med at komme til at tjene. 

Du skal også huske at opdatere dit budget, da studiepriserne stopper, når uddannelsen er overstået:

Bolig

Hvis du bor i en ungdomsbolig, skal du måske se dig om efter en ny bolig. 

Studieforsikring

Når du ikke længere er studerende, kan du ikke længere nyde godt af en billig studieforsikring. 

Transport

Måske skal cyklen skiftes ud med en bil eller et rejsekort, hvilket udgør en ny, fast udgift, som du må tage højde for.

Kontingent til a-kasse og fagforening

Når du ikke længere er studerende, skal du til at betale almindeligt medlemskontingent til din a-kasse og fagforening, som samlet kommer til at koste dig omkring 800 kroner om måneden.

Studierabatter

Når du ikke længere kan fremvise dit studiekort med et aktivt indskrivningsbevis, kan du ikke længere opnå studierabat. 

Heldigvis har alle Connect Ung kunder en gratis bruger på app'en Tjoose, som giver adgang til rabataftaler hos mere end 900 virksomheder fordelt over hele Danmark, som er alt fra restauranter og frisører til forlystelsesparker og hoteller. Hver gang du bruger app'en, opnår du en besparelse på mellem 10 og 50 %. 

SU-lån

Noget af det mest attraktive ved SU lån er, at selvom den trækker 4% i rente, mens du studerer, begynder du først at afvikle på gælden, når du er færdig med at studere og dermed højest sandsynlig er bedre økonomisk stillet.

Dog skal du stadig huske at medregne udgiften i dit budget, så den ikke kommer bag på dig, når du begynder at afvikle på din gæld. 

Ung+ konto

Uanset, om du er studerende, i job eller noget helt andet, har du ret til en Ung+ konto med rentefordele helt frem til din 28 års fødselsdag. 

 

Opsparing

Den måde, du vælger at bruge dine penge på, kan få afgørende betydning for din fremtid. 

Selvom du får et markant større rådighedsbeløb, end da du var på SU, er det en god idé at sætte dig et mål for, hvad du vil opnå med dine ekstra penge, når du får tilbudt et job med en dertilhørende god løn. 

Uanset hvad du bruger dine ekstra penge på, er det en god idé at gemme lidt penge på opsparingen, så du har råd til at købe større ting eller kan klare en uforudset udgift.

Du kan oprette lige så mange konti, du ønsker - helt gratis - og du får rentefordele på din Ung+ konto. 

Kontakt Connect Ung, hvis du vil have oprettet ekstra konti, eller hvis din Ung+ konto skal placeres på en særlig konto. 

Pension

Selvom der går lang tid før, du skal på pension, er det en god idé at begynde at spare op allerede nu, så du sikrer din fremtid.

Hvis du har en pensionsordning på dit nye job, har du sandsynligvis også både en livsforsikring og en forsikring mod tab af erhvervsevne.
Den sidste er utrolig vigtig at have i tilfældet af, at du kommer til skade og ikke kan arbejde mere.
Forsikringen giver dig en rimelig sum penge frem til pensionsalderen og sparer dig for at ende på offentlige ydelser, såsom kontanthjælp, i mange år. 

Det er generelt en god idé at have styr på din pensionsordning, når du flytter sammen med kæresten, når du bliver gift, når du skal have et barn, når du får et nyt arbejde, når du køber fast ejendom, hvis du bliver skilt, og når arbejdslivet er overstået.

Læs mere om, hvordan du kommer godt i gang med pension her. 

Din rådgiver kan hjælpe dig trygt igennem hele vejen.

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt