Flyt sammen

Flyt sammen

Få styr på økonomien, når du flytter sammen med en partner

Hvis du skal flytte sammen med din kæreste, er der forskellige økonomiske forhold, du skal tage stilling til. 

Det kan du læse mere om her. 

Din og min eller vores økonomi?

Hvis du skal flytte sammen med din kæreste, så tag en snak om, hvorvidt I ønsker hver jeres økonomi, en fælles økonomi eller blot nogle konti til mad og faste udgifter, som I deler. 

Når I opretter en fællesøkonomi, er der forskellige måder at gøre det på.

Hvis I går all in på fællesøkonomi, lægger I som par alle de penge, I tjener, i én pulje og bruger dem i fællesskab, men der er også andre måder at gøre det på.

Mange kærestepar vælger at være fælles om særlige udgifter og have "lommepenge" til sig selv. Det foregår typisk ved, at I som par deler fællesudgifterne lige over, og hver af jer beholder resten af sin løn. Hvis I har vidt forskellig indkomst, kan I også dele fællesudgifterne i forhold til indtægt, så begge parter har lige meget til overs procentmæssigt af jeres indtægt.

 

Meld jeres flytning til folkeregistret

Hvis I flytter til en ny adresse, skal I huske at melde jeres flytning til folkeregistret.

Efter flyttedatoen har I fem dage til at opdatere jeres nye adresse. Det er også her, I vælger ny læge og giver PostNord besked, så jeres breve ikke længere havner hjemme i den gamle postkasse.

Meld jeres flytning med få klik på Borger.dk.

Boligstøtte

Boligstøtte er en ydelse fra det offentlige, der fungerer som en hjælp til at betale husleje. Som hovedregel er alle, der bor til leje, berettiget til at få boligstøtte. Boligstøtten bliver beregnet efter, hvor stort hjemmet er, hvor høj huslejen er, hvor mange I bor sammen, og hvad I tjener. 

Det er kun én person i husstanden som modtager boligstøtten. 

Her kan I undersøge, om I kan få boligstøtte, når I flytter sammen - og her ser I, hvor meget I kan få udbetalt om måneden. 

Du kan kontakte Connect Ung, hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, om du er berettiget til boligstøtte, og se, hvor meget du kan opnå. 


Hvad koster det at flytte sammen?

Der kan være store udgifter forbundet med at flytte sammen: Indskud og depositum såvel som møbler.

Ifølge Lejeloven kan både et indskud og et depositum hver især bestå af op til 3 måneders husleje. 

Er huslejen på 9000 kroner, kan I nemt komme af med 6 x 9.000 kroner = 54.000 kroner. 

Dertil kommer hverdagens mange leveomkostninger: Husleje, el og varme, forsikringer, madindkøb, gaver, licens, ferie, og listen vil ingen ende tage. 

Læg et budget

Det første, I skal gøre, er at lægge et fælles budget, så I danner jer et overblik over indtægter og udgifter.

Her skal I forventningsafstemme, hvordan I vil deles om udgifterne, og hvilken levestandard I skal leve under. Skal der være bøf og salat hver dag, eller skal der være plads til restaurantbesøg og takeaway i ny og næ?

I kan lægge et budget i NetBank, som giver jer et overblik over jeres indkomst og jeres udgifter.

I kan få en budgetkonto, hvor alle faste udgifter automatisk overføres fra jeres konti.

Læs mere om at lægge budget her. 

Kontakt jeres rådgiver eller Connect Ung, hvis I skal have hjælp med at lægge et budget. 

Opsparing eller lån?

Allerede før I flytter sammen, er det en god ide at begynde at spare op, så I har råd til indskud, møbler og uforudsete udgifter. Så skal I ikke begynde at låne penge. 

Hvis I skal sætte penge til side på jeres opsparinger, kan I med fordel lægge et budget med en post, der går til opsparingen.

Hvis der er helt tomt på bunden af pengekisten, og I ser jer nødsaget til at låne penge, skal I være opmærksom på, at den lette løsning ikke altid er den billigste løsning. Jeres rådgiver kan altid hjælpe jer med at finde den bedste løsning for jer.

Husk forsikringerne

Det er vigtigt med en ansvars- og indboforsikring i tilfælde af, at I selv kommer ud for en skade, eller hvis I er skyld i, at andre kommer ud for en skade.

Mange unge fravælger forsikringerne, fordi det kan være en dyr udgift – særligt, hvis I lever på et SU-budget. Når I flytter sammen, har I heldigvis kun brug for én indboforsikring, og dermed er der penge at spare.

Vi har hentet et billigt indbo og ulykkesforsikringstilbud hjem fra Himmerland Forsikring, som dækker samlevende kærestepar og eventuelle børn.

Her bliver I forsikret ved indbo, ansvar, retshjælp, ID-tyveri og psykologisk krisehjælp. I har også mulighed for at supplere jeres forsikring ved tilkøb af alt fra årsrejseforsikring til elektronikforsikring.

Kontakt Connect Ung eller din rådgiver for at få adgang til forsikringstilbuddet. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt