Ferie orlov og fritidsbolig

Få råd til ferie, orlov og fritidsbolig

Tag en pause fra hverdagen

Mange drømmer at trække stikket ud og slappe af.

Når de første solstråler titter frem i foråret og vejret bliver lunere, begynder mange at drømme om sommerhus og om fredfyldte dage med familien i sommerlandet, og når det grå efterår viser sig, kommer drømmen om at rejse ud for at se nye, spændende steder og vende hjem med en masse oplevelser i baggagen.

Uanset, hvad du drømmer om, står vi klar til at hjælpe med at realisere dine drømme. 

Hvordan vil du bruge din fritid?

Orlov
Få råd til fritid

Hvis du drømmer om at tage en orlov fra dit arbejde eller gå ned i tid, bør du overveje, hvordan dit budget kan hænge sammen. 

Sammen med din rådgiver kan du regne på, hvordan I får økonomien til at hænge sammen, og om der skal laves nogle mindre justeringer. 

Sådan gør du

Hvis du ejer en bolig, kan du optage et lån eller en kredit i din boligs friværdi og bruge pengene til at udligne en nedgang i din løn. 

Hvis du har et realkreditlån vil en gennemgang af disse måske også kunne give en besparelse, som kan kompensere for den lavere indtægt. Et lån med afvikling i en periode kunne fx ændres til et lån med afdragsfrihed. Det afhænger selvfølgelig af din samlede økonomi og kræver, at der vil være luft i økonomien til at afvikle dét mere på et senere tidspunkt. 

Overvejelser, du skal gøre dig, før du vælger deltid eller orlov
 • Spar penge ved at undersøge muligheden for en institutionsplads til børnene, som ikke er en fuldtidspasning.

 • Husk at grænsen for at kunne være fuldtidsforsikret i din A-kasse – og dermed få fuld dagpengesats, hvis du bliver arbejdsløs – er 30 timer om ugen.

 • Gennemgå dit budget for besparelser - udnytter du fx dit fitnessabonnement og har du de rigtige forsikringer?

 • Spar penge på husholdningsbudgettet ved at planlægge hverdagen og indkøb. 

 • Du kan måske nå at spare lidt op til at dække den mindre indtægt, hvis du planlægger din deltid eller orlov i god tid. 

Ferie

Vil du gerne rejse i din ferie? Så har vi en tjekliste, du skal være opmærksom på. 

Betalingskort

Det er en god idé at medbringe to betalingskort, når du er afsted (i tilfælde af, at du mister det ene). Det kan fx være Visa/Dankort og MasterCard.

Opbevar dine kort (og kontanter) forskellige steder, så du ikke mister det hele samtidigt.

Har du ikke to betalingskort? Så kontakt din rådgiver. 

Valuta

Det kan være en fordel at have penge på lommen, når du ankommer til dit rejsemål. Heldigvis kan du som fordelskunde veksle valuta helt gratis i Jutlander Bank, inden du tager afsted. 

Hvis du rejser til udviklingslande, kan det være en god ide at medbringe både lokal valuta og amerikanske dollars, da flere udviklingslande opslår priser i amerikanske dollars og veksler prisen i lokal valuta til en ringere kurs.

Du kan læse mere om vores fordelskoncept her

Betalingsterminaler

Mange butikker og restauranter i udlandet tilbyder, at du kan betale i danske kroner med dit betalingskort.

Det er rart at få et overblik over, hvad du reelt betaler for dit måltid eller et par sko, men du får oftest en dårligere vekselkurs, når du afregner i danske kroner. Desuden kan butikken eller restauranten opkræve gebyr for at præsentere regningen i danske kroner.

Hævegrænse

Når du er afsted kan du maks. hæve, hvad der svarer til 2.000 danske kroner, og hver gang du hæver, opkræves et gebyr.

Derfor kan det være en god ide at hæve det maksimale beløb, og så opbevare pengene forskellige steder i tilfælde af lommetyve.

Rejsebudget

Du kan hurtigt komme til at bruge mange penge, når du rejser. Prøv at skrive ned, hvad du bruger penge på, så du kan se, hvor du måske skal spare.

Du kan eksempelvis prøve at lave mad selv, eller spise som de lokale.

Rejseforsikring

Skal du på ferie i et EU-land, skal du huske dit blå sygesikringsbevis. Men det betyder ikke, at du kan undvære en rejseforsikring.

Det blå sygesikringsbevis dækker udgifter til nødvendige læge- og sygehusbehandlinger, men kun hvis behandleren er tilknyttet den offentlige sygesikring i det land, du opholder dig i. Hvis du skal behandles på et privathospital eller hjemtransporteres til Danmark, er der ingen dækning med det blå EU-sygesikringsbevis.

Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, så du er helgarderet, hvis du skulle komme til skade. 

Her skal du tage stilling til, om du skal have en almindelig rejseforsikring eller en årsrejseforsikring, som dækker dig på et ubegrænset antal rejser hele året rundt. 

NemID

Husk at hente NemID nøgle-app'en, så du let kan tilgå vigtige informationer, når du er afsted. 

eBoks

Husk at hente eBoks-app'en, så du let kan læse din digitale post med vigtige informationer. 

Feriebolig i udlandet

Drømmer du om, at din feriebolig skal ligge i Spanien eller Frankrig? 

Hvis du skal låne til en feriebolig i udlandet, sker det enten ved et Privatlån eller ved at frigive friværdi i din ejerbolig. 

Med udgangspunkt i dine behov giver vi dig et overblik over dine muligheder og hjælper dig med at tilrettelægge finansiering, opsparing og investering.

Sommerhus
Overvejelser, du skal gøre dig, før du investerer

Overvejer du at købe et sommerhus? Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for. Så er du ét skridt tættere på fred, ro og græs mellem tæerne.

Et sommerhus kan være til stor glæde for familien, men inden købet kan det være en god idé at overveje, hvor sommerhuset skal ligge, hvor meget tid du skal bruge på vedligehold, og hvad sommerhuset kommer til at betyde for din privatøkonomi. 

Et sommerhus er dejligt, men et sommerhus har også en række udgifter i husholdningsøkonomien. Det kræver tid og knofedt at vedligeholde huset løbende. Der skal slås græs, træværket skal males, og hvert efterår skal huset ordnes og lukkes ned – og det skal åbnes og klargøres hvert forår. Det er vigtigt at have dette med i sine overvejelser - især hvis du i forvejen bor i hus, for så får du med et sommerhus dobbelt op på græsslåning og vedligehold.

Et sommerhus er sjældent en økonomisk investering

Når du køber bolig, skal du gøre det, fordi du har et behov – ikke fordi, du forventer en gevinst ved senere salg. Det gælder især, når du køber sommerhus. Sommerhuspriserne er de første, der bliver berørt af kriser, og sommerhusmarkedet er derfor mere sårbart og reagerer hurtigere på udsving i økonomien end markedet for helårsboliger. Derfor er der ingen garanti for, at dit sommerhuskøb giver en økonomisk gevinst. Til gengæld får du og din familie en ekstra bolig, I kan nyde i mange år frem – og det kan være en god investering i sig selv.

Sommerhuslån

Når du køber sommerhus, er finansieringen fordelt sådan her: 

 • 5 % egenbetaling
 • 10 % boliglån
 • 75 % i kreditforeningslån
Sommerhusregler og udlejning

I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret fra 1. april til 30. september. I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts må du ikke overnatte i dit sommerhus, bortset fra under kortvarige ferieophold. Du har dog mulighed for at bruge dit sommerhus til helårsbeboelse, hvis du opfylder nogle særlige kriterier, som du kan læse om her

Derudover kan det være en god ide at leje sommerhuset ud i de perioder, hvor du ikke bruger det. Du skal kun betale skat af en del af indtægterne, da du har ret til nogle fradrag.

Kolonihavehus

Går du og overvejer at købe en kolonihave? En kolonihave er et dejligt supplement til en lejlighed i byen, hvor du får græs mellem tæerne og mulighed for at dyrke dine egne kartofler.

Hvad er en kolonihave?

Den typiske kolonihave

 • ligger i en byzone.
 • er let et komme til med offentlig transport.
 • har en grund på maksimalt 400 kvadratmeter.
 • ligger i en haveforening.
 • ligger på lejet grund.

Som udgangspunkt må du ikke bo i din kolonihave hele året. Desuden ligger mange kolonihavehuse på lejet grund. Det betyder, at du ud over at købe kolonihavehuset også skal betale en løbende leje af grunden til fx kommune eller stat. 

Sådan kan du finansiere din kolonihave

Prisen for en kolonihave kan løbe op i flere millioner kroner, og derfor kan du får brug for et lån. 

Du kan få et boliglån med en attraktiv rente, fordi lånet gives med sikkerhed i kolonihaven. Det er ikke muligt at finansiere kolonihaven med et realkreditlån.

Kolonihaveregler

Kolonihaver er omfattet af kolonihaveloven og planloven. Hvis man må bo i kolonihaven hele året, er huset omfattet af parcelhusreglen - det indebærer blandt andet en bopælspligt.

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt