Det forsømte forår

Artikel

Det forsømte forår

Delvis nedlukning af samfundet for at inddæmme virussen har resulteret i en hård opbremsning i økonomien.

Reaktionen på finansmarkederne har været markant negativ.

Investorerne er i øjeblikket udsat for maksimalt stress og usikkerhed. Det har betydet markante fald på aktiemarkederne, hvor verdensindekset (MSCI World AC) er faldet med omkring 30 procent. Men samtidig – og det er måske mere overraskende – har vi set store rentestigninger på lange stats- og realkreditobligationer. Det gamle mundheld ”Cash is King” er dermed gældende.

De fleste vestlige lande begrænser bevægelsesfriheden og lukker grænserne i øjeblikket. Centralbankerne er tæt på at have udnyttet pengepolitikken maksimalt med renter tæt på eller under nul samt massive støtteopkøb af værdipapirer. Samtidig indføres der fra politisk hold støtteordninger og hjælpepakker i et omfang og med en hastighed, vi aldrig før har set. Alt sammen for at afbøde de negative konsekvenser af den delvise nedlukning af samfundet. Indtil videre har det ikke hjulpet på stemningen på finansmarkederne.

En økonomisk recession er nu uden tvivl en realitet efter den hårde opbremsning. Spørgsmålet er nu, hvor dyb og hvor lang recessionen bliver. Sigtbarheden er yderst begrænset i situationer som denne, men det er vores grundholdning, at recessionen bliver dyb, men til gengæld kort. Kursfaldene på aktiemarkedet svarer allerede nu, til det man ser under en gennemsnitlig økonomisk recession.

Graf

Når vi får inddæmmet virus-udviklingen, og samfundet ”åbner” igen, forventer vi en forholdsvis hurtig tilbagevenden til ”normale” tilstande. Et forsøg på at gætte på tidshorisonten virker omsonst, men det pudsige i den nuværende situation er, at vi måske oplever aktiemarkedet bunde ud og stige igen, før recessionen er en realitet. Det har vi ikke set før.

Som investor er det i situationer som denne særdeles vigtigt, at holde fast i den investeringsstrategi, der oprindeligt blev lagt. Den blev jo blandt andet baseret på den forventede tidshorisont og risikovillighed.

Vi kan sagtens forstå, hvis isklumpen i maven efterhånden er smeltet. MEN vores erfaring siger os, at man meget sjældent bliver belønnet for at forlade finansmarkederne i panik. Skal din risiko justeres, er det nok klogest at gøre det i ”fredstid”.

Tænk langsigtet i en kortsigtet verden.

Henrik Jensen

Henrik Jensen

Souschef i bankens Finanscenter

Hold dig opdateret på økonomi og finans
Hvis du oplyser din mail i feltet, giver du tilladelse til, at Jutlander Bank må sende dig nyhedsbreve og andet, vedrørende vores ydelser, pr. mail og behandle dine personoplysninger i overensstemmelse med vores vilkår for behandling af personoplysninger. Samtykket kan altid trækkes tilbage ved at kontakte os. Læs vores privatpolitik her.

Læs vores privatlivspolitik her

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt