Budget

Budget

Få luft i økonomien med et budget

Har du udfordringer med røde tal på kontoen, når måneden lakker mod enden? Har du svært ved at betale uforudsete udgifter såsom en tur til tandlægen? Eller mangler du et overblik over, hvad dine penge egentlig går til? 

Så er det en god ide at lægge et budget. 

Det er relativt nemt at lægge et budget, men det kan være uoverskueligt første gang. 

Med et budget får du et overblik og bedre styr på dine penge, det kan spare dig for bekymringer i slutningen af måneden, og det kan give plads i økonomien til at nå i mål med drømme om fx en ny telefon eller en skiferie til Østrig. 

Du kan lave budgettet i netbank, hvor du også har adgang til alle dine betalingsserviceaftaler. 

Guide til at lægge et budget - trin for trin

Få et overblik over dine indtægter

Skriv ned, hvad du har af indtægter hver måned. Det vil sige løn, feriepenge, pension, boligstøtte, SU, børnepenge eller andre offentlige ydelser og indtægter. 

Hvis du tjener flere penge i nogle måneder i forhold til andre, skal du udregne gennemsnittet per måned - eller tage udgangspunkt i den måned, du tjener mindst. 

Få et overblik over dine faste udgifter

Skriv ned, hvor meget du betaler af faste regninger i løbet af et år: Husleje, el, vand og varme, mobilabonnement, streamingtjeneste, licens, forsikringer, kontingenter, fitnessabonnement, afdrag på lån og lignende. 

Du skal altså danne dig et overblik over alle de udgifter, der er tilbagevendende. 

Opret en budgetkonto med faste overførsler

Sørg for at det samlede beløb for alle dine faste udgifter bliver overført til en budgetkonto, og tilmeld dine regninger til Betalingsservice. På den måde kan du sikre, at du har overblik over dine udgifter hver måned. 

Med fast overførsel hver måned fra din lønkonto til din budgetkonto, sikrer du, at der er penge på kontoen, når de faste udgifter betales. 

De penge, du har tilbage, når der er overført til budgetkontoen, skal dække udgifterne til dit løbende forbrug.

Få et overblik over dit forbrug

Skriv ned, hvor meget du bruger til hverdag. Dit forbrug er de penge, du fx bruger på mad, medicin, frisør, tøj, gaver, hobby, rejser, møbler, koncerter og så videre.

Du kan få en god pejling på, hvor meget du bruger på de enkelte områder under forbrugsoversigten i din netbank og mobilbank. 

Her kan du se, hvad du bruger på fx tøj, restauranter, interesser og ferier. 

Husk at tage højde for uforudsete udgifter såsom tandlægebesøg eller en ny cykel, hvis den du havde, er blevet stjålet. 

Udregn et gennemsnit for dit løbende forbrug pr. måned. 

Træk udgifter fra indtægter

Når du har et overblik over dine indkomster, faste regninger og løbende forbrug, skal du trække udgifterne fra indtægterne. 

Ender du med plus, og har penge tilovers, har du plads til uforudsete udgifter eller til at lave en opsparing. 

Ender du med minus, lever du over evne.  og du bliver nødt til at gå dit forbrug i sømmene og overveje, hvilke udgifter, der er vigtige, og hvilke udgifter, der er skønne, men kan skæres fra. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt