Livet med børn

Få råd til livet med børn

At få et barn er noget af det største i livet

... Og det vil påvirke din privatøkonomi i mange år fremover.

Med forældrelivet følger udgifter, som du ikke har haft tidligere.

Derfor er det vigtigt helt fra starten at få et overblik over alt det, der typisk påvirker økonomien, når I skal have barn, så I er forberedt på årene og udgifterne, der kommer.

Læs vores gode råd, når det kommer til børn og økonomi.

Forældreguide om børn og økonomi

Få styr på jeres daglige økonomi

Man siger, at et barn i gennemsnit koster over en milion kroner i de første 18 leveår. 

Mad på bordet, tøj på kroppen, legetøj til udfordring og underholdning, institutionspladser og fritidsinteresser er blot nogle af de udgifter, der følger med at have børn

Læg et budget en gang om året

Som tommelfingerregel skal en familie med to voksne og to børn minimum have 14.500 kroner til rådighed om måneden til mad, tøj, fornøjelser, fritidsaktiviteter, ferier, gaver m.m, når de faste udgifter til fx husleje, el, varme, forsikringer, telefon, institutionsplads og A-kasse er betalt. 

Du kan med fordel planlægge familiens budget en gang årligt, så udgifter og indtægter er opdateret.

Lav en opsparing

I takt med at familien vokser, ændres familiens hverdag og behov, og der stilles nye krav til økonomien. Du vil helt sikkert få brug for nyt udstyr i takt med barnets udvikling. Vuggen skal med tiden udskiftes til en seng, barnevognen skal skiftes til en klapvogn, og tøjet bliver for småt. Og så er det ikke gratis at holde barnedåb eller en konfirmation. Du får måske behov for en større bolig eller en bil med plads til barnevogn. Ligeledes kan der være perioder, hvor familien har en lavere indtægt – fx under barslen.

Det vil derfor altid være en fordel at spare op i god tid inden en familieforøgelse. Hvor meget og hvor længe, der skal spares op, er meget individuelt fra familie til familie.

Få det bedste ud af børnepengene

Når du får et barn, kan du få børne- og ungeydelse (også kaldet børnepenge). Det er et beløb som afhænger af barnets alder og familiens indtægt. Beløbet er skattefrit og bliver indsat fire gange årligt på den ene forældres NemKonto.

Her er fem råd til, hvordan du får det bedste ud af børnepengene. 

 • Børneopsparing 
  Du kan oprette en børneopsparing, som barnet kan få udbetalt som 14-, 18- eller 21-årig. Da der ikke skal betales skat af renterne, som der skal af andre renteindtægter, må der maksimalt indsættes 6.000 kroner om året (og 72.000 kroner i alt på kontoen. Man bruger ofte børneopsparingen til større anskaffelser, eller som ”starthjælp” til når barnet skal flytte hjemmefra.
 • Køb på tilbud eller brugt  
  Der vil ofte være mange penge at spare, hvis kommende sæsoners sko og overtøj købes på udsalg eller brugt gennem de mange digitale markedspladser. 
 • Konfirmation, efterskole, kørekort… 
  Sæt et fast beløb ind på en opsparingskonto hver gang, der kommer børnepenge. Så er der et tilskud til de større anskaffelser og begivenheder, som uvægerligt vil komme, når man har børn. Det kan fx være en ny cykel, konfirmationen eller en bærbar computer til skolearbejdet.
 • Opret en særlig konto 
  Dan dig et økonomisk overblik og få styr på, hvor mange penge, der går til indkøb til børnene, og opret en særskilt konto, hvor du sætter børnepengene ind på. Det gør det nemmere at spare op til større nyanskaffelser og vil også medvirke til, at budgettet til fx børnetøj kan holdes.
 • Lommepenge 
  Mange forældre vælger at give børnepengene - eller en del af dem - som lommepenge til barnet. Barnet får selv ansvaret for at få pengene til at dække tøj, gaver, fornøjelser og lignende, hvilket kan være med til at give barnet en god økonomisk forståelse af penge. 

 

Spar op til dit barns fremtid 

Den første cykel, konfirmation, efterskoleophold, et kørekort og flytte hjemmefra - der sker mange store ting i barnets liv, som alle koster penge.

Opret en opsparing

Hvis du sørger for at forberede dig med en opsparing til de udgifter, som kommer i fremtiden, er både du og dit barn klædt på rent økonomisk til barnets voksenliv. 

Tal med din rådgiver om, hvilke ønsker du har til opsparingen. Der er mange muligheder, alt efter om du har behov for, at der skal være løbende adgang til pengene, eller om de kan bindes i en kortere eller længere periode.

Tal med dit barn om økonomi

Pengevaner er ofte noget, vi lærer gennem vores opvækst i en tidlig alder. Som forældre har du en stor indflydelse på, hvordan dit barn kommer til at bruge penge i sit voksenliv, og derfor skal du fra en tidlig alder tale med dit barn om penge og forbrug. Så hjælper du dit barn på vej og får skabt et fundament for nogle gode økonomiske vaner gennem hele livet. 

Lær barnet at spare op

Når dit barn når skolealderen, kan I tale om, hvordan man sparer op til de ting, man virkelig ønsker sig - i stedet for at købe bland-selv-slik for 24 kroner i kiosken. 

Med en opsparingskonto kan du give dit barn en god introduktion til opsparing og økonomi, og her kan både fødselsdagspenge og de første lommepenge trygt vokse sig større.

Sådan gør du
 • Giv dit barn lommepenge, så det lærer at prioritere sine køb. 

 • Lær dit barn, at det kan ønske sig noget legetøj i fødselsdagsgave eller julegave – eller selv spare op, hvis pengene ikke rækker her og nu. 

 • Tal med dit barn om forskellen på kort og kontanter. Vis dem sedler og mønter og forklar dem, at der ikke er ubegrænset penge på kortet - brug fx Jutlander Junior app'en til at vise en forbrugsoversigt på barnets konto. 

 • Nogle børn har allerede et betalingskort som 13-årig, så tal med barnet om kortets sikkerhed, pinkode og køb på nettet.

 • Brug eksempler fra hverdagen til at fortælle, hvor meget man kan få for 10 eller 100 kroner, så beløbene bliver virkelighedsnære.  

 • Lær dit barn om handel og salg ved at lade barnet sælge ting, som de ikke bruger mere fx på loppemarked.

 • Lær dit barn at lægge et budget. Det er med til at give det en forståelse for, hvad pengene går til, samt et overblik over hvad ting koster.

Sørg for at forsikre dit barn

Det er vigtigt at have styr på pensionsopsparingen og forsikringerne for at skabe tryghed og økonomisk sikkerhed for hele familien, hvis du pludselig bliver alvorligt syg eller kommer ud for en ulykke, og lønnen ikke automatisk kommer ind på kontoen. Der er mange situationer i tilværelsen, hvor det skaber større tryghed for dig og dine børn at være dækket godt ind.

Har I fx råd til at blive boende, hvis I mister den ene indtægt, fordi du eller din partner mister jeres arbejde, bliver alvorligt syg eller kommer ud for en ulykke? 

Med de rigtige forsikringer kan familien rent økonomisk leve uforandret, hvis uheldet er ude. 

Børnerente 

Giv dit barn en økonomisk tryg opvækst - også selvom du dør. Dit barn har brug for dig – også økonomisk. Børnerenten er en økonomisk tryghed, som giver dit barn en årlig udbetaling, hvis du dør, og som kan hjælpe den efterladte forælder med at forsørge barnet.

Hvis du dør, inden du bliver 60 år, får dit barn en årlig udbetaling, indtil det fylder 21 år. Den anden forælder kan vælge at bruge pengene på at forsørge barnet. Hvis dit barn ikke har andre indtægter, vil udbetalingen være skattefri. Du får skattefradrag for forsikringens pris.

Livsforsikring

Hvordan får din familie fortsat råd til hverdagen, hvis du dør? Du kan tage hånd om familiens økonomi, før det er for sent, og uden at det koster dig dyrt. Med en Livsforsikring giver du dine nærmeste en udbetaling, hvis du dør.

Hvis du dør, får dine nærmeste en udbetaling. Du har mulighed for at indgå aftale om, at forsikringen skal ligge til sikkerhed for et lån eller en kredit, således at udbetalinger fra forsikringen først anvendes til at indfri restgælden i pengeinstituttet. Evt. overskydende beløb udbetales til dine efterladte. Hele beløbet bliver udbetalt på én gang. Forsikringen gælder, indtil du er fyldt 67 år.

Gennemgå dine forsikringer

Det er fornuftigt med jævne mellemrum at justere forsikringerne, så de passer til de ændrede behov. Det kan fx være nødvendigt, hvis I får flere børn, og efterhånden som børnene bliver ældre. 

Læs mere om de forskellige forsikringer her. 

Når børnene flytter hjemmefra

Når børnene flytter hjemmefra, kan det være lidt af en omvæltning, men samtidig kan det også give mere luft i økonomien til andre ting.

Færre udgifter

I de fleste familier kan det tydeligt mærkes, når et ungt menneske forlader husstanden. Der bliver spist mindre mad, vasket mindre tøj – og taget færre varme bade.

Gennemsnitsfamilien sparer omtrent 2.500 kroner per barn på rådighedsbeløbet om måneden, når den unge flytter hjemmefra. Uanset om I falder indenfor gennemsnittet eller ej, vil I sandsynligvis opleve mere luft i økonomien. Og det kan give nye muligheder.

Har I behov for et nyt hjem?

Når familien bliver mindre, ændrer boligbehovet sig også ofte. Måske har I pludselig for meget plads, måske har I ikke længere brug for en have, eller måske har I bare andre ønsker til indretningen.

Tag et kritisk blik på jeres boligsituation og bliv klogere på, om der er nye behov, der fremover skal have større eller mindre betydning.

Mere tid i hverdagen - nye budgetter 

De fleste vil opleve at få mere tid i hverdagen, når børnene flytter hjemmefra. Mange benytter fx anledningen til at starte nye interesser eller tage fat på nye projekter. Hver gang livet ændrer sig, er det en god idé at tage et blik på budgettet.

Med et samlet overblik over både indtægter og udgifter kan I hurtigt se, hvordan jeres nye økonomi ser ud. Og om der måske er plads til en ombygning eller en ny bil i budgettet – eller om der måske skal ekstra finansiering til at opfylde drømmen.

Rejsefeber eller familiehygge

Ofte udgør ferier en ret stor post i budgettet, men når børnene flytter hjemmefra, vil ferieformen måske ændre sig. Nogle ønsker at rejse mere, og måske på nye måder, mens andre foretrækker at købe et sommerhus, hvor hele familien kan samles.

Hvis I sparer omkring 2.500 kroner om måneden per barn, som flytter, er der umiddelbart et godt udgangspunkt for flere rejser eller et sommerhus – alt efter ambitionsniveauet, naturligvis. Men om der er brug for yderligere finansiering, afhænger selvfølgelig af jeres situation. 

Forhold dig til din pension

De fleste har en del år tilbage på arbejdsmarkedet, når børnene flytter hjemmefra – men som altid, når dit liv ændrer sig, er det en god idé at se på din pension. Og pengene, som I sparer, når de unge flyver fra reden, kan måske bruges til at forsøde alderdommen.

En god tommelfingerregel er, at du stadig har brug for cirka 80 % af din slutløn, når du går på pension. Så kan du nemlig beholde den samme levestandard.

Nye forsikringer 

Når I bliver færre i husstanden, kan det være, at jeres forsikringsbehov ændrer sig. Overvej fx, om du skal ændre i din indbo. Det kan også være, at I fremover vil nøjes med en mindre bil og kan spare på forsikringen i den forbindelse. Flytter I til en ny bolig, kan det selvfølgelig også give andre forsikringsbehov.

Økonomisk og praktisk støtte til den unge 

Der er mange måder at hjælpe den unge godt på vej. Nogle forældre vælger at hjælpe barnet ind på boligmarkedet ved at købe en lejlighed, som den unge kan leje – et såkaldt forældrekøb. Andre giver et fast beløb i støtte hver måned eller hjælper med praktiske ting som tøjvask eller årsopgørelsen.

Hvis du vælger at låne penge til dit barn, kan du gøre det både rente- og afdragsfrit. Det kræver dog, at I opretter og underskriver et gældsbrev, som opfylder visse krav. Tal gerne med en advokat, så alle formalia er i orden. Et familielån kaldes også et anfordringslån.

 

Produkter til dit barn

Børneopsparing

Giv dit barn en god økonomisk start på voksenlivet med en børneopsparing.

En børneopsparing kan være med til at sikre dit barn en god økonomisk start på voksenlivet. Barnet kan bruge de opsparede penge til hvad som helst. Det kan være et kørekort, indskud i en lejlighed eller måske en rejse jorden rundt.

Hvem kan oprette en børneopsparing?

Forældre, værger, bedste- eller oldeforældre kan oprette en børneopsparing. Barnet skal være mellem 0 og 14 år, og opsparingen skal være oprettet inden udgangen af det år, hvor barnet fylder 14 år. Der kan kun oprettes én børneopsparing pr. barn.

Hvor meget kan der indbetales?

Du kan indsætte op til 6.000 kr. om året på børneopsparingen og 72.000 kr. i alt.

Hvordan og hvornår bliver børneopsparingen udbetalt?

Kontoen skal løbe i mindst 7 år. Både opsparing og renter kan tidligst hæves, når barnet fylder 14 år, og skal være hævet senest i det år, barnet fylder 21 år.

Investering af børneopsparingen

Du kan vælge at investere pengene i værdipapirer, som historisk set får opsparingen til at vokse hurtigere, end hvis pengene står som kontant opsparing. 
Kontakt din rådgiver i Jutlander Bank for at få råd og vejledning til investeringen.

Flyt en børneopsparing til Jutlander Bank

Hvis dit barn allerede har en børneopsparing, kan kontoen nemt flyttes til Jutlander Bank. Det kræver blot, at den person, der står som indskyder på børneopsparingen, underskriver en anmodning om at få kontoen overført til Jutlander Bank. Derefter klarer vi alt det praktiske. 
Kontakt din rådgiver i banken, hvis du har behov for at få overført en bestående børneopsparing til Jutlander Bank.

BørneXtra

... Fordi bedsteforældrene gerne må forkæle.

Hvis dit barn eller barnebarn allerede har en børneopsparing (der kan kun oprettes én børneopsparing pr. barn), kan du i stedet oprette en BørneXtra konto. 

BørneXtra giver forældre, bedsteforældre og oldeforældre (og øvrige interesserede) mulighed for at oprette deres ”egen” opsparing til barnet, når muligheden for en almindelig børneopsparing er opbrugt/etableret med en anden part som indskyder. 

Kontoen kan oprettes til børn, som endnu ikke er fyldt 18 år. 

Kontoen er bundet i minimum 3 år og kan tidligst udbetales ved barnets 12. år og senest ved det 21. år. Ved udløb før barnet fylder 18 år kan kontoen forlænges - minimum 3 år og maks til barnet fylder 21 år. 

Flyt en BørneXtra (eller lignende konto) til Jutlander Bank

Hvis dit barn allerede har en BørneXtra - eller en lignende konto - kan den nemt flyttes til Jutlander Bank. Det kræver blot, at den person, der har oprettet kontoen, underskriver en anmodning om at få kontoen overført til Jutlander Bank. Derefter klarer vi alt det praktiske. 
Kontakt din rådgiver i banken, hvis du har behov for at få overført en konto til Jutlander Bank.

Jutlander Junior

Jutlander Junior er en lommepenge- og betalings app, som lærer dine børn om værdien af penge på en sjov, digital og nem måde. Den er 100% gratis.

Med Jutlander Junior får din familie 100% styr på lommepengene uden at bøvle med kontanter. I app'en kan du oprette ugentlige overførsler, eller opgaver som dine børn kan løse for ekstra lommepenge, og ungerne kan betale med deres mobil i mere end 25.000 butikker i Danmark.

Dine børn vil elske ansvaret og blive mere bevidste om pengenes værdi for hver transaktion de laver.

Som forælder kan du tilknytte dit Dankort direkte til dine børns Jutlander Junior app. Herved får dine børn mulighed for helt selv at betale i de fysiske butikker og se indvirkningen på deres opsparing straks efter et køb.
Du har naturligvis 100% kontrol over dit barns forbrug.

Løsningen er udviklet i samarbejde med NETS og virker pt. i mere end 25.000 butikker landet over.

Jutlander Junior er den smarte og sjove måde at lære dine børn om værdien af penge, hvordan de tjenes, og hvad det betyder, når de bliver brugt igen. 
Jutlander Junior giver dine børn større økonomisk ansvarlighed og sunde forbrugsvaner, som de vil få glæde i deres voksne liv.

Bestil Jutlander Junior app her.

Vi har tid til at mødes, når det passer børnefamilien

I en travl hverdag som børnefamilie, kan du sagtens ringe til din rådgiver og høre, om I kan holde mødet hjemme, når ungerne er puttet. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt