Efterlønner og pensionist

Få råd til dit otium

Få overskud i den tredje alder

Start med at sætte ord på dine behov og ønsker - og find ud af, hvordan du kan tilrettelægge din økonomi.

Den fremtid, du drømmer om som pensionist, kræver nemlig planlægning og overvejelser.

Har du tænkt på, hvordan din økonomi skal se ud, når du går på pension? Ønsker du at rejse? Eller vil du flytte i en anden bolig?

Se, hvordan du planlægger din fremtid ud fra dit ønske om nedsat arbejdstid, at gå på efterløn eller pensionisttilværelsen.

Læs vores gode råd her, til hvad du kan gøre – uanset om pensionen er lige rundt om hjørnet, eller du stadig har nogle år tilbage på arbejdsmarkedet.

Hvad drømmer du om?

Efterløn

Du skal opfylde en række betingelser for at kunne gå på efterløn. 

  • Du skal være medlem af en a-kasse.
  • Du skal have nået efterlønsalderen.
  • Du skal have betalt efterlønsbidrag i 30 år og senest have startet betalingerne på din 30 års fødselsdag.
  • Du skal have ret til dagpenge, når du går på efterløn. Du skal fx stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og du må ikke være syg eller ude af stand til at påtage dig et arbejde. Du skal også opfylde indkomstkravet og dermed have en indtægt på 233.376 kroner (2019)  inden for de sidste tre år. I nogle tilfælde skal du i stedet for indkomstkravet opfylde et beskæftigelseskrav på 1.924 løntimer inden for tre år. Og i visse tilfælde kan du få ret til efterløn, selvom din ret til dagpenge er brugt op, før du når efterlønsalderen.
  • Du eller dit pensionsselskab skal have indberettet værdien af dine pensioner til din a-kasse.
  • Du skal bo i Danmark, Færøerne, Grønland, i et andet EU-/EØS-land eller i Schweiz.

Du kan beregne din efterløn på borger.dk

Nedsat tid
Få råd til fritid

Hvis du drømmer om at gå ned i tid, bør du overveje, hvordan dit budget kan hænge sammen. 

Sammen med din rådgiver kan du regne på, hvordan I får økonomien til at hænge sammen, og om der skal laves nogle mindre justeringer. 

Sådan gør du

Hvis du ejer en bolig, kan du optage et lån eller en kredit i din boligs friværdi og bruge pengene til at udligne en nedgang i din løn. 

Hvis du har et realkreditlån vil en gennemgang af disse måske også kunne give en besparelse, som kan kompensere for den lavere indtægt. Et lån med afvikling i en periode kunne fx ændres til et lån med afdragsfrihed. Det afhænger selvfølgelig af din samlede økonomi og kræver, at der vil være luft i økonomien til at afvikle dét mere på et senere tidspunkt.

Pension
Forbered dig på livet som pensionist 

Inde på borger.dk kan du finde din pensionsalder og se, hvornår du kan gå på folkepension på baggrund af din pensionsalder.  

Er der behov for større ændringer i din økonomi, når du skal på pension, er der heldigvis en del, du kan gøre.

Vær på forkant og tal med os i god tid 

Tag et møde med din rådgiver og få et overblik over, hvordan din pension skal sammensættes og udbetales optimialt. Din pensionsopsparing påvirkes af din levealder, og derfor er det vigtigt at planlægge, så du ikke løber tør for penge. 

Gennemgå dine pensioner med din rådgiver med 3-5 års mellemrum, eller hvis din livssituation ændrer sig. Din rådgiver kan hjælpe dig med at regne på, hvordan du får budgettet til at hænge sammen ved en indtægtsnedgang, og hvordan din fremtidige økonomi skal planlægges.

Udnyt din friværdi

Hvis du har en ejerbolig, kan du optage et lån eller en kredit i din boligs friværdi.

Har du realkreditlån, vil en gennemgang af disse måske også kunne give en besparelse, som kan kompensere for den lavere indtægt. Du kan fx ændre et lån med afvikling i en periode til et lån med afdragsfrihed. Det afhænger selvfølgelig af din samlede økonomi og kræver, at der vil være luft i økonomien til at afvikle dét mere på et senere tidspunkt.

Tal med din rådgiver

Din rådgiver kan give dig et overblik over, hvordan du bedst muligt indfrier dine drømme ud fra dine økonomiske rammer. 

Når pensionsalderen nærmer sig, kan vi rådgive dig om, hvordan du mest fordelagtigt udbetaler dine pensionsmidler og de offentlige ydelser. 

Kontakt os

Vi er tilgængelige døgnet rundt