7 år med prisstigninger på boligmarkedet

Fra vores samarbejdspartner Totalkredit har vi fået denne interessante artikel om boligprisernes udvikling.

Boligsiden har netop offentliggjort tal for boligprisudviklingen i december 2019. Dermed kan den samlede prisudvikling på boligmarkedet i 2019 gøres op. Resultatet er den gennemsnitlige kvadrat-meterpris på henholdsvis huse, ejerlejligheder og sommerhuse steg med 2,8%, 1,8% og 3,7% fra 2018 til 2019.

Huse – opsvinget på boligmarkedet sker ikke kun i de store byer

Danskerne købte i 2019 huse i et omfang, som ikke er set siden før finanskrisen. Det er ikke kun i landets største byer, at mange husnøgler skifter ejer. Opsvinget på boligmarkedet er bredt funderet. De mange hussalg har medvirket til, at priserne på huse i mere end syv år har haft pil op på landsplan – og fortsat har det. Det går stadig godt i dansk økonomi. Rigtig mange danskere har fast arbejde, og samtidig har yderligere rentefald i 2019 betydet lavere finansieringsomkostningerne ved huskøb. Det har givet flere danske familier mulighed for at opgradere huset eller blive husejere for første gang.

Når det er sagt, har vi set, at det det tilladte byggeri, der historisk har været en brugbar indikator for de kommende års byggeri, har haft pilen ned de seneste kvartaler. Det er en indikation på, at nybyggeriet vil toppe inden for de kommende 1-2 år, hvilket især vil ramme beskæftigelsen inden for nybyggeri og tilbygning. Næsten halvdelen af den fremgang, der har været i den samlede byggebeskæftigelsen siden 2. kvartal 2013, er drevet af undergruppen nybyggeri og tilbygning, og det er derfor ikke utænkeligt, at vi ser en tilbagegang i samlede byggebeskæftigelse i løbet af de næste par år.

Ejerlejligheder – prisstigninger er primært trukket af provinsbyerne

Ejerlejlighedspriserne steg på landsplan med 1,8% i 2019. Prisstigningerne på landsplan dækker over prisfald eller små stigninger i de største byer såsom København, Aarhus og Aalborg, mens der er større prisstigninger på ejerlejligheder i flere af landets provinsbyer. Ejerlejlighedsmarkedet kom svagt fra start i 2019 med såvel et dalende antal handler og priser. Sommerens rentefald gav dog ny brændstof og medvirkede til øget salg af ejerlejligheder i de store byer. Vendingen ses især i København og Frederiksberg, hvor antallet af solgte ejerlejligheder fra sensommeren og frem til årsskiftet steg markant, udbuddet faldt og priserne steg.

Sommerhuse – højeste aktivitet i 12 år

I de første 11 måneder af 2019 blev der solgt 9.700 sommerhuse, hvilket er det højeste i 12 år. De mange handler var med til at sikre, at prisen på et gennemsnitligt sommerhus steg med 3,7% i 2019. I disse år sker der et generationsskifte på sommerhusmarkedet. I en årene efter finanskrisen måtte mange familiers sommerhusdrømme sættes på pause, og den stod på økonomisk smalhals oven på kriseårene. Efter år med fremgang i dansk økonomi og på boligmarkedet har blandt andre flere børnefamilier igen mulighed for at købe et sommerhus. I kobling med de lave renter og muligheden for at finansiere købet med op til 75% realkreditbelåning sikrer husholdningernes solide økonomi fortsat mange købere og prisstigninger.

Fortsatte prisstigninger det kommende år på boligmarkedet

Vi er trådt ind i et nyt årti, men boligmarkedet i 2020 kommer ikke til at adskille sig meget fra 2019. De gode tider i dansk økonomi ser ud til at forsætte – om end væksten ventes at ske i et lidt lavere tempo. Vi forventer fortsat mange bolighandler og stigende priser, men efter syv års fremgang på boligmarkedet nærmer vi os grænsen for, hvor meget mere handelsaktiviteten kan stige. 

I 2. halvår 2019 fik boligmarkedet ekstra medvind fra lavere renter. I kobling med lavere beskæftigelsesfremgang forventer vi prisstigninger på huse i omegnen af 3% i 2020. For ejerlejlighederne betyder løftet i priserne i 2. halvår 2019, at udgangspunktet for 2020 er højere end 2019-niveauet. Det vil i sig selv løfte prisudviklingen.

Salget af sommerhuse er steget i flere år og ligger i dag meget tæt på tidligere rekord i 2005-06. På den baggrund forventer vi ingen yderligere markant handelsfremgang i 2020. På nuværende tidspunkt forventer vi, at sommerhuspriserne vil stige med 3-4% i 2020.